Humanitas Onder Dak

waar mensen tellen.

direct naar het hoofdmenu

Vrijwilligers gevraagd!

Heeft u interesse om vrijwilligerswerk bij ons te doen? We hebben altijd behoefte aan mensen die ons willen en kunnen ondersteunen, bel 088 11 98 860 of stuur een e-mail aan info.locatiegroningen@humod.nl.

Hieronder vindt u het verhaal van Roos, een van onze medewerksters. Hiermee kunt u een indruk krijgen van het werk waarmee u ons kunt ondersteunen.

Roos Groen in't Veld: als een vis in het water bij ‘t Dammetje

Roos heeft een bijzondere positie bij werkplaats ’t Dammetje van Humanitas Onder Dak in Groningen. Ze helpt er niet alleen de deelnemers met raad en daad, maar wordt er ook zelf mee geholpen. De 32-jarige goedlachse Groningse werkt bij ’t Dammetje via de afdeling WeerWerk van Sociale Zaken en Werk (SOZAWE) van de gemeente Groningen.

Als een vis in het water voelt Roos zich bij ’t Dammetje. Sinds eind vorig jaar is ze er aan de slag. Na een jaar werkloosheid wilde ze dolgraag weer aan het werk. Niet dat ze stil had gezeten. Integendeel. Roos  deed drie dagen per week vrijwilligerswerk bij het Open Hof in Groningen, een dagopvang voor dak- en thuislozen. Maar een betaalde baan bleef het ideaal.

Ze stapte zelf op WeerWerk af en werkte zo aan haar toekomst. Na een stage van drie maanden bleek ze zo gemotiveerd dat een contract voor een half jaar volgde. In die tijd moet ze wel blijven solliciteren. Ze kan deze ervaring mooi bijschrijven op haar cv, waarop onder meer al een baan bij de Noorderbrug (voor mensen met een lichamelijke beperking), bij het RIBW, de verslavingszorg en een project voor straatprostituees staan.

Ze heeft hart voor de doelgroep van Humanitas Onder Dak. ‘Ik hou ervan om een praatje met de deelnemers te maken, te helpen met administratieve zaken, een vertrouwensband te krijgen. Het levert veel voldoening op. Met deze groep heb ik een goed fingerspitzengefühl en dat had ik met bijvoorbeeld gehandicapten niet. Ik hou van de vaak lekker nonchalante houding, de vrijheid die de mensen uitstralen. Met een praatje kom je er vaak wel achter waar mensen mee zitten.’

De deelnemers aan ’t Dammetje komen bijvoorbeeld net uit detentie of moeten een taakstraf vervullen. Of het is belangrijk dat ze, voor ze op zoek gaan naar een reguliere baan, weer een werkritme opbouwen. Dat betekent in de praktijk dat Roos ’s morgens nog wel eens de telefoon moet pakken om deelnemers wakker te bellen. Als ze dan binnen zijn, is het een kwestie van motiveren en gemotiveerd houden. Bij de een is dat gemakkelijker dan bij de ander. ‘Je hebt mensen voor wie het goed en nodig is een zinvolle dagbesteding te hebben en er zijn mensen die ècht willen.’ Daarnaast is het belangrijk te letten op schijnbaar kleine zaken: staan er geen kopjes koffie op ‘gevaarlijke’ plekken op de werktafel, zijn de mobieltjes uitgezet.

Met de cliënten samen wordt in ’t Dammetje een stappenplan gemaakt om het leven weer op de rit te zetten. Roos kijkt met de cliënten op het internet naar vacatures en helpt met het opschrijven van een cv. Zo zijn er al twee mensen terechtgekomen bij een bedrijf dat aquariumbenodigdheden levert en ook een deel van de inpakwerkzaamheden bij Humanitas laat doen.

Motivatie is het belangrijkst, weet Roos - daar is ze zelf het bewijs van. ‘Mensen moeten wìllen. Als cliënten niet willen, is het moeilijk er toch energie in te steken. Je kunt kijken of je iets anders aan kunt bieden: houtbewerking in plaats van productiewerk, bijvoorbeeld. Soms moet je alles uit de kast halen.’

We hebben hier mensen van heel verschillende achtergronden: Turks, Afrikaans, van alles. Het is mooi om te zien dat op de werkvloer zoveel onderling contact is. Er wordt veel gelachen, veel gekletst. Ik probeer open te staan, ben een sociaal mens. Ik probeer niet bovenop de mensen te zitten, dring me niet op. Ik sta naast cliënten, niet erboven. Je moet je nooit meer voelen. Maar tegelijk moet ik wel de taken uitdelen. Gelukkig maak ik gemakkelijk contact en is dit gewoon een hartstikke leuke doelgroep.’